Çocuk Velayet Davası

Çocuk Velayet Davası
Velayet nedir?

Velayet, çocukların menfaatlerinin korunmasına hizmet eden hak ve yükümlülüklerin toplamıdır. Kanun, anne ve babalara, çocuklarına ve çocuklarının mallarına özen gösterme ve onları temsil etme hususu ile alakalı yükümlülük yüklemiş, bu ödevlerin yerine getirilebilmesi amacıyla bazı haklar vermiştir. İşte bu ödev ve hakların bütünü velayet demektir.


Anne ve baba evli değil ise, velayet anneye aittir. Velayet evli olmayan babaya şayet çocuğun çıkarı gerektiriyorsa verilebilir.


Anne ve baba evli bulunduğu prosese ortak velayet söz hususudur. Anne ve baba beraber yaşamıyor fakat evliler ise velayet hakim doğrulusunda geçici olarak eşlerden birine verilir. Eğer eşlerden biri ölmüşse, sağ kalan eş velayeti alır.


Boşanmada çocuk kendine bırakılan doğrultu velayeti alır. Fakat son senelerde anlaşmalı boşanma durumunda ya da yabancılık öğeyi sahibi olan boşanmalarda da ortak velayet söz hususu olabilmektedir.

Boşanma davası açmak istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız şayet boşanma davası nasıl açılır? isimli makalemizi okumanızı öneririz. Boşanma avukatı ücreti ve boşanma davası açma ücretleriyle alakalı bilgiye ise linkten ulaşabilirsiniz.

6 Aralık 2023 tarihinde yayınlandı, 480 kez okundu

En Çok Okunan Yazılar

Tüm Yazılar »